Mesto ruší ozdravný režim, peniaze na priemyselný park sú odblokované

28.04.2011 Bardejov

Bardejov 28. apríla (TASR) – Mesto Bardejov dnes zrušilo ozdravný režim, ktorý bol zavedený uznesením mestského zastupiteľstva (MsZ) 3. marca tohto roka z dôvodu výšky záväzkov mesta po lehote splatnosti k 31. decembru 2010. Primátor mesta Boris Hanuščak pre TASR uviedol, že opatrenie dnes na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva, poslanci zrušili.
Z dôvodovej správy vyplýva, že stav záväzkov mesta spolu s rozpočtovými organizáciami po lehote splatnosti bol k 31. decembru na úrovni 2,949 milióna eur, čo predstavovalo 15,93 percenta skutočných bežných príjmov mesta k tomuto dátumu.
Keďže bola prekročená zákonom stanovená 15-percentná hranica, mesto muselo zaviesť ozdravný režim a prijať opatrenia, ktorými sa mal do 90 dní znížiť stav záväzkov. Najväčšiu časť tvorili záväzky voči spoločnosti Váhostav, a. s., a to vo výške 2,522 milióna eur.
Podľa vedenia radnice sa do zlej finančnej situácie mesto nedostalo vlastnou vinou. Komplikovalo ju zablokovanie finančnej dotácie zo strany SARIO, ktorá bola určená na revitalizáciu hnedého priemyselného parku.
Hanuščak vysvetlil, že v prvom polroku 2010 dostalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR anonymný list. Ten upozorňoval na údajne nesprávny postup mesta pri implementácii projektu a nadhodnotenie majetku bývalého podniku JAS, ktorý samospráva odkúpila.
Z dôvodu vyšetrovania tejto záležitosti bolo vyplácanie financií v júni 2010 pozastavené. Vedenie radnice však už na začiatku akékoľvek pochybenie mesta vylučovalo. Proces objasňovania trval niekoľko mesiacov a mesto nemalo peniaze na platenie faktúr.
Primátor dnes potvrdil, že 26. apríla 2011 bola na účet mesta pripísaná platba od SARIO, čím došlo k odblokovaniu preplácania nenávratného finančného príspevku zo strany MH SR.
\"Okamžite sme uhradili záväzky po lehote splatnosti voči Váhostavu, tak došlo k zníženiu polehotných záväzkov mesta na úroveň 1,654 milióna eur, čo predstavuje 8,93 percenta skutočných bežných príjmov mesta ku koncu minulého roka,\" informoval Hanuščak.
Dodal, že po spomínanej úhrade peňazí dodávateľovi prác, nie je predpoklad, že by v blízkej budúcnosti vznikli dôvody na opätovné zavedenie ozdravného režimu.
\"Predpokladám, že práce budú rýchlo napredovať a priemyselný park dokončíme v priebehu polroka. Vytvoria sa tak podmienky na vstup investorov, ktorí by mohli postupne zamestnať minimálne 300 ľudí,\" dodal primátor Bardejova.
 

Vyberte región